perjantai 22. maaliskuuta 2013

Onderwijsfestival

Vanhempien osallistuminen koulun toimintaan on yksi hollantilaisen peruskoulun ominaispiirteistä. Vanhempien panostusta tarvitaan monessa asiassa, kuten lounastuntien valvojina, koulutapahtumien ja -juhlien järjestelyissä, luokkaretkillä mukana valvojina ja autonkuljettajina sekä yleisestikin koulun toiminnan suunnittelussa. Vanhempia saatetaan käyttää myös talkootyössä, kun vapaaehtoisvoimin kunnostetaan esimerkiksi koulun pihaa. Vanhemmat voivat olla apuna myös itse koulutyössä esimerkiksi lukemassa pienemmille ääneen tai auttamassa isompia tukiopetuksen tarvitsijoita luku- tai laskuharjoituksissa. 

Vaikka vanhempien osallistuminen koulun toimintaan on täällä suurta, ei se kuitenkaan kaikilta osin ole vielä riittävää, vaan ministeriö haluaa rohkaista vanhempia yhä aktiivisempaan yhteistyöhön koulun kanssa. Haagissa on meneillään projekteja, joiden avulla vanhempia yritetään saada yhä tiiviimmin mukaan koulutyöhön ja lapsen kehityksen tukemiseen. Yksi tällainen vanhempia osallistava tapahtuma on Onderwijsfestival, "Opetusfestarit", joka järjestetään Haagissa nyt toista kertaa. Opetusfestareilla on tarjolla viihdettä koko perheelle, mutta ennen kaikkea tietoa vanhemmille mm. erilaisten workshoppien muodossa. 

Opetusfestarit järjestetään Haagin kaupungintalolla ja Spuipleinilla lauantaina 20.4.2013 klo 12-17.30. Kannattaa ehdottomasti lähteä paikan päälle, jos kouluasiat mietityttävät ja kiinnostavat. Kunnon festarimeininki siellä ainakin viime vuonna oli: niin paljon ihmisiä, että järjestysmiehet joutuivat välillä jopa sulkemaan ovet, kun lasten idoli Ali B esiintyi, ja väkeä vain tungeksi sisään. Järjestäjät ovat näköjään ottaneet opikseen ja siirtäneet lasten aktiviteetit tällä kertaa ulos - Spuipleinista loihditaan tapahtuman ajaksi valtava koulupiha. Eikä osallistumiseen ymmärtääkseni ole mitään kriteereitä Haagissa asumisesta, vaan monissa workshopeissa aiheet ovat ihan yleisiä hollantilaiseen kouluun liittyviä eivätkä sidoksissa kuntaan. Ja ehkä tällaisia festareita löytyy muistakin kaupungeista?!

Lisätietoa festarista löytyy täältä:
http://www.denhaag.nl/home/bewoners/onderwijs-en-studeren/onderwijsfestival.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti