sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Koningsspelen - Kuninkaanpelit

Huhtikuun viimeisenä perjantaina Sisu saapuu koululle yhdessä äidin kanssa. Askel on reipas, vaikka vatsa on vielä tyhjä – aamupala syödään tänään vasta koulussa!  Tänään on luvassa erityisen hauska päivä, sillä on lasten vuoro juhlia tulevaa kuningasta. Luokassa Sisu saa päälleen oranssin paidan. Samanlainen paita on tänään päällä yli miljoonalla koululaisella, jotka kaikki viettävät koulupäiväänsä luokassa istumisen sijaan kuninkaallisia pelejä pelaten. Sisu on koulussa oppinut, että tulevan kuninkaan nimi on Willem-Alexander ja kuningattaren Máxima. Senkin hän tietää, että kuninkaalliseen perheeseen kuuluu myös kolme prinsessaa, jotka kaikki käyvät koulua ihan niin kuin Sisukin. Hassua, Sisu miettii, onkohan niillä prinsessoilla ollenkaan leluja, vai leikkivätköhän ne koko ajan vaan prinsessaa...

Kauempaa Sisu ei kuitenkaan ehdi prinsessajuttuja miettiä, sillä luokkahuoneessa on paljon uutta ihmeteltävää. Pöydät on aseteltu tänään kahdeksi isoksi ruokapöydäksi, joiden päällä on oransseja pöytäliinoja. Ympäri luokkaa roikkuu oransseja ilmapalloja ja viirejä. Luokassa lapsia odottaa myös läheisen kaupan tarjoama aamiainen. Tulevan kuninkaan mielestä on tärkeää opettaa lapsille terveellisiä elämäntapoja, joista yksi on kunnollinen aamiainen. Tarjolla on leipää ja sen päälle vaikka minkälaisia levitteitä: sulatejuustoa ja maksapasteijaa, maapähkinävoita ja tavallista voita, hilloa ja suklaalevitettä. Lisäksi on tarjolla omenoita, pikkutomaatteja ja aamiaiskeksejä sekä juomaksi maitoa ja kaakaota. Onkohan niillä prinsessoilla aina näin paljon ruokaa aamupalalla, Sisu ihmettelee. Kun Sisu on ensin syönyt yhden leivän sulatejuuston kanssa, auttaa opettaja levittämään suklaata toiselle leivälle. Lopuksi Sisu saa vielä ripotella päälle suklaisia pikkurakeita. - Mmmm, lekker! maiskuttelee Emma vieressä.

Kun vatsat on tankattu täyteen, on aika siirtyä ulos purkamaan energiaa. Opettaja on kertonut, että tulevan kuninkaan mielestä terveellisiin elämäntapoihin kuuluu myös liikkuminen, ja sen vuoksi opettajat ovat vanhempien avustuksella valmistelleet pihalle erilaisia pelejä ja leikkejä. Päivä aloitetaan ensin yhteisellä laululla ja tanssilla. Sisu hyppii innokkaasti mukana ja heiluttaa käsiään ensin vasemmalle ja sitten oikealle. Tanssin jälkeen siirrytään pienissä ryhmissä muiden pelien pariin. Taivaalta tihkuttaa vettä, mutta se ei tunnu menoa haittaavan. Äiti laittoi Sisulle kyllä sadetakin mukaan, mutta se taisi unohtua sisälle, kun ei muillakaan sellaista ole. Isommat koululaiset lähtevät pelaamaan läheiseen puistoon ja pienemmät jäävät koulun pihalle. Sisun mielestä hauskinta on pussihyppy, vaikka se onkin aluksi vaikeaa, ja Sisu menee pari kertaa nurin ennen kuin hypyt alkavat sujua. Sisu saa kaadettua myös melkein kokonaan peltipurkeista kootun tornin ja potkii monta kertaa pallon maaliin. Juf Monica ei ole tainnut pienenä pelata jalkapalloa, kun ei saa palloa ollenkaan kiinni, Sisu päättelee.  Koulun pihalla leikitään yhdessä myös hippaa, polttopalloa ja Annemaria koekoek-leikkiä, jossa yksi kääntyy selin toisiin ja toiset yrittävät sillä aikaa hiippailla huomaamatta hänen selkänsä taakse. Sisu onnistui kerran koskemaan Emmaa selkään ja pääsi itsekin sanomaan ”annemaria koekoek”. Äiti kertoi, että hän on pienenä Suomessa leikkinyt ihan samanlaista leikkiä, jonka nimi oli peilissi.

Lounastauon koittaessa siirrytään vihdoin sisälle syömään eväitä, ja loppupäivä vietetään sisällä leikkien ja askarrellen kruunuja. Kun vanhemmat tulevat kolmelta hakemaan lapsiaan, on vastassa iloinen, mutta väsynyt joukko pieniä oransseja kruunupäitä. – Fijne vakantie, toivottaa opettaja kätellessään ovella.
– Nyt alkoi sitten kevätloma, toteaa isä Sisulle heidän pyöräillessään kotiin koulusta. – Ja ensi viikolla mennään puistoon juhlimaan kuningattarenpäivää.
 – Ja ensi vuonna juhlitaankin kuninkaanpäivää! tietää Sisu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti