perjantai 13. marraskuuta 2015

Kansallinen kouluaamiainen

Tänään Sisu ei syökään aamiaista kotona, vaan vasta koulussa. Vatsassa kurnii hieman, kun Sisu polkee kouluun omalla punaisella pyörällään. Paljaita sormia ei palele ja tuuli puhaltelee muutenkin lempeästi, vaikka marraskuu on jo melkein puolivälissä. Huomenna tulee Sinterklaas, pohtii Sisu innoissaan. Äiti ja isä ovat luvanneet, että Sisu pääsee taas satamaan katsomaan, kun Sinterklaas saapuu höyrylaivallaan.

Koulun kello soi ja lapset kiirehtivät sisään omiin luokkiinsa. Kovin kauaa ei kuitenkaan ehditä ihmetellä luokan pöydillä jo odottavia aamiasherkkuja, kun kahdeksasluokkalaiset tulevat hakemaan pienempiä koululaisia mukaansa. Sisu pääsee Emman isoveljen Julianin mukaan. Julian johdattelee kolme kakkosluokkalaista rappusia pitkin yläkertaan kuutosryhmän tiloihin. Koko koulu on jaettu aamiaiselle niin, että jokaisessa luokkahuoneessa on lapsia ykkösestä kasiryhmäläisiin. 

Julian auttaa voitelemaan Sisun leivän. Sisu saa myös mandariinin ja ison mukillisen maitoa. Emma on ehtinyt hotkaista jo puolet leivästään ennen kuin Sisu ehtii edes aloittaa, mutta nopeasti aamiainen uppoaa Sisunkin vatsaan. 
- Julian, me halutaan vielä hilloleivät, hihkuu vieressä istuva Emma.
Yksi aamiaisella auttavista vanhemmista kiertelee tarjoamassa kurkkua ja rusinapullia. 

Kohta on kaikilla vatsat täynnä ja on aika aloittaa päivän koulutyö. Julian vie Sisun, Emman ja Alexin takaisin omaan luokkaan. Ennen tavallisen koulupäivän alkua ehditään vielä katsoa Sinterklaasjournaal. Mutta voi, laiva on eksynyt sumussa ja lasten huoli on kova - pääsekö Sinterklaas sittenkään huomenna Hollantiin... 


Het Nationaal Schoolontbijt

Tällä viikolla puoli miljoonaa koululaista ympäri Hollantia on päässyt nauttimaan kansallisesta kouluaamiaisesta (Het Nationaal Schoolontbijt). Tutkimusten mukaan monet koululaiset jättävät aamiaisen kokonaan väliin tai syövät liian epäterveellisesti, ja tämän jo kolmattatoista kertaa järjestettävän kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuuttaa terveellisistä aamiaistavoista. Kampanjan suuruudesta kertoo jotain se, että koululaisten ja opettajien lisäksi siihen osallistuu myös kansanedustajia ja ministereitä sekä noin 240 kaupunginjohtajaa. Osa koululaisista pääseekin syömään aamiaistaan poikkeuksellisesti kunnantalolle tai jopa eduskuntaan.

Aiempina vuosina kouluaamiainen on saanut kritiikkiä siitä, ettei se tavoitteestaan huolimatta ole ollut kovin terveellinen. Niinpä sitä on yritetty muokata yhä terveellisemmäksi lisäämällä hedelmiä ja kasviksia sekä jättämällä pois mm. hagelslag, ne kuuluisat hollantilaiset aamiaissuklaarakeet.

Mutta kuinka ollakaan, ainakaan meidän koulussa vanhemmat(!) eivät näköjään vielä ole valmiita suklaarakeiden pois jättämiseen. Olin eilen mukana hakemassa aamiaistarvikkeita lähikaupasta, jonne ne oli toimitettu meille haettavaksi. Kun koululla huomattiin, että leivän päälle on vain margariinia, juustoa, sulatejuustoa, kurkkua, hilloa ja omenalevitettä, lähti pari vanhempaa (rehtorin suostumuksella) vielä kauppaan ostamaan suklaarakeita, koska "eihän ne lapset muuten syö". Eipä siinä suomalaisvanhemman pari onnetonta vastalausetta juuri auttaneet. Välillä onkin vaan viisaampaa huokaista syvään ja unohtaa tuulimyllyjä vastaan taistelu - maassa maan tavalla.

Tämän vuoden aamiaistarjontaan (siihen viralliseen :)) ja ruokien ravintoarvoihin pääsee kurkistamaan täältä.

Ja jos jotakuta muutakin jännittää, pääseekö Sinterklaas turvallisesti perille, voi Sintin ja Pietien seikkailuja seurata myös Sinterklaasjournaalin nettisivujen kautta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti