torstai 1. lokakuuta 2015

Opettajien päivä - Juffen- en meestersdag

Hollantilaisessa kulttuurissa juhlitaan kunnolla myös aikuisten syntymäpäiviä ja niin tietenkin myös koulussa. Hassua tosin, että meidän koulussa kaikilla opettajilla tuntuu tähän asti olleen syntymäpäivä aina lukuvuoden lopulla touko-kesäkuussa. Tähän asti juhla on ollut aina erillisinä päivinä, mutta tänä vuonna koko koulun opettajat juhlivat syntymäpäiväänsä samana päivänä, huomenna. Pienimmille koululaisille voi kyllä olla vähän hankalaa selittää sitä, miten kaikilla opettajilla sattuu olemaan syntymäpäivä juuri samana päivänä... :)

Huomiseen juhlapäivään on päädytty mahdollisesti siksi, että ensi maanantaina vietetään kansainvälistä opettajien päivää. Muutoin ajankohta on ehkä vähän hassu, koska lahjojen antaminen tuntuu paljon luontevammalta lukuvuoden lopulla. Meidän koulussa opettajien syntymäpäivä on ollut yleensä samalla sopiva hetki kiittää kuluneesta lukuvuodesta, vaikka suomalaisten perinteiden mukaisesti lapset ovat yleensä vieneet opettajille jonkun pienen kiitoksen vielä kouluvuoden viimeisenä päivänäkin. Kovin yleistä tuo opettajien muistaminen koulun päättyessä ei kuitenkaan tunnu olevan, joten sitäkin tärkeämpää on, että opettajat pääsevät juhlinnan kohteeksi "omana" syntymäpäivänään!

Opettajia muistaessa tulee usein myös konkreettisesti vastaan osa-aikatyön yleisyys Hollannissa. Usein ei pelkästään yksi lahja riitä, kun opettajia on samassa luokassa useampia, joskin töissä eri päivinä viikossa. Tänä vuonna molemmilla lapsilla on siitä harvinainen tilanne, että kummallakin on vain yksi opettaja, jota lahjoa. Viime vuoden lopulla opettajia oli kaikkiaan kuusi, kun vanhemman luokassa opetusvastuun jakoi kaksi opettajaa (toinen neljä ja toinen yhden päivän viikossa) ja nuoremman luokassa opettajia oli jopa neljä (varsinaiset opettajat, joista toinen oli opettamassa neljä ja toinen yhden päivän viikossa; opettajaharjoittelija, joka oli paikalla lähes täysipäiväisesti läpi kouluvuoden sekä kouluavustaja, joka oli läsnä useampana aamuna viikossa). Nyt molemmat lapset jaksoivat panostaa niihin ainoisiin kortteihinsa, ja lahjat ovat jo paketoituna repussa odottamassa huomista. Naamiaisasut vielä aamulla mukaan ja juhlinta voi alkaa.

Hauskaa juhlapäivää ja paljon onnea kaikille opettajille - 
jos ei huomenna niin ainakin maanantaina 5. lokakuuta! 
Teette tärkeää työtä!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti