lauantai 28. helmikuuta 2015

Mitä Sisu minulle merkitsee?

Hyvää Sisun päivää! 
Tänään viettävät ensimmäistä kertaa nimipäiväänsä Sisut, joita Suomessa Väestörekisterikeskuksen mukaan on jo yli 1700.  Näistä Sisuista yli puolet on syntynyt tällä vuosikymmenellä. Vuosi 2015 on lisäksi Sisun juhlavuosi, joten oma Sisumme syntyi näköjään selvästi ajankohtaiseen hetkeen.

Mistä nimi Sisu sitten syntyi? Tätä kysyi Sanna-Mariakin tehdessään Sisusta juttua Luokanopettajalehteen. Aluksi kirjamme päähenkilö esiintyi nimellä, jonka kehitin aikoinaan gradun sivutarinaa varten. Tarinaa, jota ei graduun koskaan huolittu, mutta joka alkoi myöhemmin elää omaa elämäänsä lastenkirjan sivuilla. Kirjan edetessä päähenkilön alkuperäinen nimi ei kuitenkaan tuntunut enää ”omalta”. Niinpä kirjan sankarille piti keksiä uusi, sopivampi nimi. Heitin ajatuksiani kirjan kuvittajalle Liisalle, joka oli jo piirtänyt kirjan poikaa useamman kuvan verran. Sisu oli lopulta se nimi, jolle molemmat syttyivät, eikä nimen valinta lopulta ollut vaikeaa. Sisu kun oli ihan selvästi Sisu!

Kuten wikipedia kertoo, on sisun käsite osa suomalaista kansallisidentiteettiä. Kirjan Sisukin on poika, joka asuu Hollannissa, mutta on kuitenkin sydämeltään suomalainen - muumireppuineen ja ruisleipätoiveineen. Sisu on terminä vanha ja kuvastaa periksiantamattomuutta, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä. Nimenä Sisu on kuitenkin melko uusi ja trendikäs, mutta silti supisuomalainen. Sisu on vahva poika, joka ei lannistu, vaikka uusi ympäristö asettaakin haasteita, mutta toisaalta Sisusta löytyy myös tarvittavaa herkkyyttä ja "hiljaista voimaa".

Tiesittekö muuten, että Suomessa on ihan oma Sisu-tutkija, Emilia Lahti, joka tutkii sisua positiivisen psykologian näkökulmasta voimakapasiteettina? Positiivisessa psykologiassa sisu nähdään kykynä selvitä haasteista, jotka ylittävät yksilön oletetut psyykkiset tai fyysiset resurssit tietyssä hetkessä.
Emilian kirjoituksia sisusta voi lukea mm.
Kannattaa ehdottomasti tutustua ja liittyä mukaan Sisun yhteisöön myös facebookissa.

Itseäni ainakin kiehtoo kovasti ajatus sisusta nimen omaan positiivisena voimakapasiteettina. Sisu ei ole pelkästään sitä, että hammasta purren mennään läpi harmaan kiven, "koska pitää". Sisun juhlavuosi haluaa sen sijaan rohkaista ihmisiä tarttumaan unelmiinsa, tekemään tarvittavia muutoksia ja ottamaan riskejä. Olennaista on myös yhteisöllisyys ja toisten tsemppaaminen. 

Kirjaan liittyen sisu on ollut periksiantamatonta uskoa itseemme ja siihen, että tällaista kirjaa tarvitaan. Uskalsimme tuottaa ideamme paperille ja jalostaa niitä yhä uudelleen. Jaksoimme ottaa selvää, mitä kaikkea kirjan julkaiseminen omakustanteisesti vaatii ja rohkenimme ottaa riskin, kun päätimme painattaa kirjan. Sisun tekeminen on ollut toteutunut unelma, yksi monista. 

Sisua on myös se, että yhä jaksan tekohengittää elämää tähän blogiin, vaikken kaiken kiireen keskellä olekaan saanut rauhoitettua aikaa kirjoittamiselle. Sisun juhlavuoden inspiroimana aion toteuttaa lisää unelmiani ja antaa enemmän aikaa asioille, jotka ovat itselleni merkityksellisiä. Sisukasta ja unelmia kohti kulkevaa vuotta kaikille! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti